Vrijwilligers voor het voetlicht: Co en Dirk van de Klussendienst

Dirk Buitenhuis (69) en Co de Jong (78)  zijn belangrijke personen in het team van 10 klusvrijwilligers. Die knappen in de vier dorpen op aanvraag kleinere klussen op in en om het huis bij mensen die het zelf niet meer kunnen. Dirk stuurt het team aan en Co is ervaren klusvrijwilliger van het eerste uur.

Dirk Buitenhuis (links) en Co de Jong (rechts)

Belangrijke telefoontjes

Voor het interview spreken we af in het kantoor op de boerderij van Dirk aan het Zuideinde in Hazerswoude-Dorp. Na het inschenken van de koffie wordt het belangrijkste gereedschap meteen tevoorschijn gehaald, namelijk de diensttelefoon. “Hierop komen alle aanvragen voor klussen binnen,” vertelt Dirk. “Niet dat het elke dag storm loopt, maar je moet hem toch wel in de buurt houden. De ene maand coördineer ik de aanvragen en de andere maand heeft Willem Niesthoven uit Hazerswoude-Rijndijk de telefoon en map met gegevens onder zijn hoede. Zo wisselen we dat af.”

Passende klusjes

Dirk: “Bij een aanvraag kijk ik eerst of we het als klussendienst wel aan kunnen. Het moet om klussen gaan van hooguit een paar uur en het moet niet zo zijn dat we door het uitvoeren ervan  in concurrentie komen met klusbedrijven of aannemers.  We kunnen als het voor ons te groot is doorverwijzen naar bevriende aannemers en hoveniers, die dan tegen een gereduceerd tarief werken. Past het binnen onze mogelijkheden, dan maakt vervolgens een van de klusvrijwilligers een afspraak met de persoon die onze hulp heeft ingeroepen. Ze nemen dan ook het benodigde gereedschap mee om de klus te fixen.”

Kortdurende klusjes

“Waar je aan moet denken is een goot schoonmaken, een lamp of stopcontact vervangen, handgrepen in een douche maken, losse trapleuning weer vastmaken of een tweede monteren, een hek repareren en dergelijke,” vult Co aan. Co is al 18 jaar de vaste klusjesman van Philadelphia’s Ons Huis en is vanaf de start betrokken bij het klusteam van Actief Rijnwoude. “Ook doen we tuinwerk dat te klein is om er een hovenier voor te laten komen, zoals een struik snoeien. Op jaarbasis doen we met het team op deze manier zo’n 75 klussen.”  Er is ook de klussendienst junior, waarbij scholieren van 12-15 helpen om bijvoorbeeld het vuil tussen de tegels te haken tegen een zakcentje.

Sociaal aspect

“Het mooie van het werk bij de klussendienst is dat je zo ook wat gezelligheid brengt bij de mensen, want er komt altijd ook een kop koffie met een praatje bij kijken. Ik kom vaak bij mensen die alleen wonen en die de aanspraak heel fijn vinden,” vertelt Co verder. “Wij hebben als klusteam ook een signaleringsfunctie,” vult Dirk aan. “Als een vrijwilliger merkt dat iemand wel meer hulp kan gebruiken dan alleen het klusje opknappen, dan kan in overleg ook contact opgenomen worden met Tom in de Buurt via Actief Rijnwoude.”

Extra klussers gezocht

Het klusteam kan altijd extra vrijwilligers gebruiken. “In Benthuizen zijn recent twee klussers gestopt, dus daar zijn zeker meer handen welkom,” aldus Dirk. Bent u geïnteresseerd om klusser te worden, of wilt u een afspraak maken voor het uitvoeren van een klus, neem dan contact op via 06 820 934 12, of klussendienstactiefrijnwoude@gmail.com

Deel dit bericht