Nieuwe voorjaarscursussen

In de week van 7 maart start een nieuwe serie cursussen voor beginners en gevorderden onder leiding van 3 professionele kunstenaars/docenten. Het gaat om een serie van 7 lessen tot en met de laatste week voor Koningsdag. Tijdens een teken-/schilderles staat de individuele begeleiding van de cursist centraal. Na een korte centrale start gaat iedereen aan het werk aan de hand van een gezamenlijk uitgangspunt en/of met een individuele keuze. Aan het eind van de les bekijken en bespreken de docent en de leerlingen het gemaakte werk.

Nieuw: op dinsdagavond start een themacursus model- en portrettekenen met aandacht voor het tekenen van het menselijk lichaam in al zijn verschijningsvormen door Ellen de Jong

dinsdagmiddag
Ellen de Jong 14.00 uur-16.30 uur

dinsdagavond
Ellen de Jong Themacursus* 19.30 uur- 22.00 uur

woensdagmiddag
Hans Verbeek 13.30 uur- 16.00 uur

woensdagavond
Conny Kruithof 19.30 uur- 22.00 uur

Kosten en aanmelden

€100,– voor 7 lessen tekenen en schilderen

€ 115,- voor de dinsdagavondcursus (7 lessen, inclusief kosten model voor 1 of 2 lessen)

Je kunt je aanmelden voor de cursus door een mail te sturen naar creatiefrijnwoude@gmail.com Per cursus geldt een maximaal aantal deelnemers van 10. Wie zich als 11e deelnemer aanmeldt, wordt gebeld door ons team.

De docenten

De docenten starten iedere les met een uitleg over een bepaalde vaardigheid, techniek of een bepaald voorbeeld gemaakt door een bekende kunstenaar. Daarbij zal iedere docent zijn/haar eigen specialisatie en ervaring gebruiken om de cursisten te inspireren. Als illustrator kan Hans je bijvoorbeeld goed leren hoe je een gedachte, tekst of andere inspiratiebron kunt verbeelden in een tekening of schilderij. Ellen kan je als realistisch tekenaar leren hoe het menselijk lichaam te verbeelden, of hoe te werken met houtskool en pastelkrijt. Als ervaren kunstdocent kan Conny je leren hoe je echt de diepte in kan gaan door je wat langer te laten werken aan een werkstuk. Alle docenten hebben de kennis en ervaring om je individueel te kunnen begeleiden in de keuzes die je maakt.

Hans Verbeek

Hans Verbeek (1959) werkt als docent bij diverse creativiteitscentra in de regio. Hij verzorgt schilder- en tekenworkshops in zijn eigen atelier in Boskoop, waar hij werkt als zelfstandig illustrator en kunstschilder.

In zijn cursussen staan ontwikkelen van een eigen visie en handschrift van de cursist centraal. Kunstgeschiedenis en moderne kunst worden in de lessen gebruikt als referentie en om de blik te verruimen, niet om te imiteren of na te maken.

In deze cursus bij Creatief Rijnwoude is je verbeelding het uitgangspunt. Aan de hand van thema’s en onderwerpen zoek je oplossingen om tot een schilderij of tekening te komen. Uitgangspunt kan bijvoorbeeld zijn een zin als “Het is een mooie dag voor een wandeling”, of een gedicht, of word je gevraagd je te laten inspireren door een muziekstuk of songtekst. Allerhande inspiratiebronnen kunnen worden aangeboord… Gaandeweg kom je met je docent de beeldende principes en elementen tegen die je kunnen helpen het werkstuk tot jóuw werkstuk te maken. Je leert een schilderij of tekening te ontwerpen, verschillende mogelijkheden schetsend te verkennen en maakt keuzes wat en hoe je af- en verbeeldt. Je zoekt je eigen beeldtaal en leert in de cursus ook die van anderen kennen – voorbeelden uit de kunstgeschiedenis of van je collega’s in de cursus. Je krijgt ruimte om het materiaal van je voorkeur te gebruiken of juist spelenderwijs nieuwe materialen en technieken te ontdekken.

De keuzes die je maakt en ontdekkingen die je doet mag je na afloop aan je mede-cursisten vertellen, zodat je elkaar kunt inspireren en ook door te verwoorden uitvindt wat er nu specifiek voor jóu werkt in je werkstuk. www.hansverbeek.eu

Conny Kruithof

Conny van Daalhoff-Kruithof werkt als docent Kunst in het VO, Havo-VWO. Ze is beeldend kunstenaar en exposeert regelmatig. In haar woonplaats geeft zij cursussen tekenen en schilderen aan volwassenen.

De cursus van Conny is zowel voor beginners als voor de meer gevorderde leerling. Wat kun je ervan verwachten?

· De cursus legt een basis voor het schilderen in diverse technieken en materialen.

· Je leert allerlei beeldende vaardigheden die je kunt inzetten om een goed

werkstuk te maken. Zoals het maken van een goede compositie, wat is het effect van kleurgebruik, driedimensionaliteit brengen in je werk etc.

· Als je meer kennis hebt van de verschillende schildertechnieken en hoe ze te gebruiken, ben je beter in staat een schilderij te maken. Figuratief of abstract, het kan allemaal. Wellicht kun je meer je eigen beeldtaal of stijl ontwikkelen.

· Als ondersteuning en inspiratie worden in de lessen voorbeelden van kunstuitingen uit de kunstgeschiedenis getoond. www.conny-kruithof.nl

Ellen de Jong

Ellen de Jong woont en werkt als autonoom kunstenaar en portrettekenaar in Leiden. Daarvoor woonde ze jarenlang in Hazerswoude-Rijndijk, waar ze als Kinderatelier Kwast teken- en schilderlessen verzorgde vanuit haar eigen atelier, de Brede School en het JJB. In haar autonome realistische tekeningen werkt ze hoofdzakelijk met houtskool en pastelkrijt. Ze zoomt in op uit-de-context-gehaalde figuren en (kleding)details, op zoek naar de eigen zeggingskracht van het geïsoleerde beeld.

In de cursus wil Ellen de cursisten voeden en uitdagen om uit te zoeken wat hen inspireert en prikkelt om aan de slag te gaan. Aan de hand van hedendaagse kunstenaars en hun technieken, materiaal en/of onderwerpkeuzes laat ze je experimenteren. Iedere les zullen we hier samen mee beginnen, waarna je individueel verder gaat – je kunt dan naar keuze verder gaan met uitproberen, of het onderwerp/de techniek uitwerken in een eigen tekening of schilderij naar keuze. Daarnaast vind ik het leuk je te leren portret- of modeltekenen, en kan ik je individueel helpen met je eigen werk.

Aan het einde van de les bespreken we kort elkaars werk.

Verder wil ik de cursist verleiden gedurende de cursus een plaatsjesarchief aan te leggen (naar voorkeur digitaal of op papier, of beide) van alles wat je mooi vindt, aanspreekt, inspireert .. Met zo’n verzameling creëer je je eigen bronmateriaal, je inspiratiebronnen en leer je herkennen wat je ‘kunstliefdes’ zijn.

www.ellendejong.com en www.portretvanellen.nl

Nieuw: cursus voor jongeren

Naast onze cursus voor volwassenen willen wij op donderdagavond 11 maart starten met een cursus tekenen en schilderen voor jongeren vanaf ca. 12 jaar, die op de middelbare school zitten. De cursus duurt van 19.00 uur tot 20.45 uur en kost € 35,- voor 7 lessen.

Ook jongeren, die de creatieve cursus van Jeugdwerk voor beginners en gevorderden hebben afgerond kunnen zich aanmelden. Ellen de Jong zal deze cursus gaan geven.

Wat kun je verwachten van de cursus?

Als je graag tekent of schildert en je vindt het leuk om nieuwe dingen uit te proberen is deze cursus echt wat voor jou. Je leert om vanuit je fantasie, abstract of realistisch, te experimenteren met technieken, maar bijvoorbeeld ook hoe je een (dieren)portret kan maken. Als je zelf een wens of idee hebt om iets te maken, neem het mee naar de cursus … er kan van alles gedaan en geleerd worden. Je gaat werken aan schildersezels en het basismateriaal is aanwezig.