Wordt ook sponsor van dit nuttige hulpmiddel
Rhijndael: “Met Mr illi willen we de zelfredzaamheid van ouderen met dementie vergroten”
In het Koudekerkse zorgcentrum zijn zowel bewoners als medewerkers enthousiast over Mister illi. Dit zorgprogramma op de tv stimuleert op allerlei manieren tot zinvolle dagbesteding en interactie met medebewoners. Ook ondersteunt het verzorgenden in hun werk en biedt het familie en mantelzorgers aanknopingspunten in het contact.
We spreken over het programma met Judith Kraan en Marije Holverda, beide werkzaam als welzijnscoach bij het zorgcentrum. “We raakten geïnteresseerd in Mr illi na een demonstratie ervan door de ontwikkelaars van het programma,” vertellen zij. Het blijkt te gaan om twee enthousiaste jonge ontwerpers Zorgtechnologie die er hun missie van hebben gemaakt dingen te bedenken waardoor het makkelijker wordt om contact te maken met mensen met dementie.
Prikkelend aanbod
“We hebben het programma nu op proef draaien in 2 huiskamers en zijn echt onder de indruk van wat je ermee bereikt,” vertellen de welzijnscoaches verder. “Het speelt zich allemaal af op de tv, die je bedient met een speciale IPad. Als je een gewone tv aanzet is er vooral veel ellende te zien, raken mensen met dementie niet geboeid en vallen er gemakkelijk bij in slaap. Via Mr illi wordt op de tv inhoud aangeboden die wel de aandacht trekt en men wordt steeds geprikkeld met wisselende beelden. Denk daarbij aan muziek en liedjes van vroeger, foto’s van mensen die men kent, video’s met een rondleiding door een stad, Avifauna of de bollenvelden, fietstochten, spelletjes, noem maar op. Wat men te zien krijgt kan worden aangepast aan het verleden en de herkomst van een specifieke bewoner of een groep. Zo hebben we een bewoonster die van oorsprong uit Groningen kwam liedjes in haar dialect kunnen laten horen en beelden van haar regio. De kracht van het programma zit er dus in dat het aansluit bij de specifieke belevingswereld van de bewoners.”
Zelfstandig en interactief
Als verzorgenden bezig zijn, kunnen zij iets aanzetten naar wens van de bewoners waardoor zij toch gestimuleerd worden om ergens mee bezig te zijn. Als er weer tijd is kunnen ze via het programma iets samen doen, zoals bijvoorbeeld een spelletje. “Wij merken dat het veel makkelijker wordt om het gesprek met bewoners aan te gaan omdat de beelden die zij zien vaak herinneringen oproepen. Ook praten ze meer met elkaar erover,” vertelt een van de verzorgenden. “Maar het mooiste is toch wel dat we de mensen met hulp van het programma aan het bewegen krijgen. Dat lukte altijd heel moeilijk. Maar nu zie je dat de een door de muziek en beelden mee gaat doen en anderen volgen. Dat werkt echt heel goed.”
Sponsoren gezocht
Ondersteuning met zorgtechnologie is niet meer weg te denken in deze tijd. Het biedt handvatten om de kwaliteit van de zorg op niveau te houden nu in de zorg steeds minder personeel beschikbaar is. Judith: “We hebben het programma op dit moment op proef. Je neemt er een abonnement op en betaalt dan per gebruik op een tv. Onze wens is om het programma in elke huiskamer te kunnen aanbieden. Dan hebben we wel een aardig bedrag per jaar nodig. Gelukkig hebben we al een aantal sponsoren gevonden. We zijn ook heel blij met de bijdrage die we vanuit Stichting Beheer De Hoek hebben ontvangen. Maar hoe meer donaties we ontvangen, in hoe meer huiskamers we het programma kunnen aanbieden.”
Wilt u Rhijndael steunen bij dit initiatief, dan kan dat via illi-tv.nl/crowdfunding/rhijndael. Voor informatie kunt u contact opnemen via welzijnrd@wijdezorg.com.