Gelijke monniken gelijke kappen
De Historische Kring van Benthuizen had een ‘heerlijke’ cheque ontvangen van de Rijnwoudse Lions…het Historisch Museum van Hazerswoude moest (dus) ook een ‘lekkere’ donatie ontvangen. De president van de Lionsclub, Herman van Rijn, overhandigde het bestuur van ‘het Museum’ op dinsdag 30 april een donatie. ‘Zo’n uniek project moet in stand worden gehouden en daar zijn euro’s voor nodig en ook Lions!’
De Amerikaan Melvin Jones is de stamvader van de wereldwijde Lions Clubs International (LCI); het motto van deze vrijwilligersorganisatie is WE SERVE. Jones was van mening dat iemand die in een samenleving participeert, aan die samenleving ‘iets’ terug moet geven, aan die samenleving ‘iets’ verschuldigd is. Over de Negen Turven (Benthuizen) hebben we u geïnformeerd; nu is het Historisch Museum naan de beurt. De dames en heren van het museum houden de herinnering aan (oud-)Hazerswoude levend op een wel heel plezierige en informatieve wijze.
(Even terzijde: ze hebben een werkelijk schitterend gevolg gegeven aan het pionierswerk van de onvolprezen Kees Kroon!)
Momenteel kunt u genieten van een expositie over de Brandweer, maar ook over andere zaken – ik noem maar de Carnavalsvereniging De Blauwkousen – is veel informatie te vinden. Over de ’blauwkousen’ gesproken: dat waren oorspronkelijk dames met een opleiding en bijzondere intellectuele capaciteiten. De naam ‘blauwkous’ was spottend bedoeld. Mannelijk dedain is van alle tijden!
Vermoedelijk staat de Hazerswoudse Blauwkous voor een afwachtend iemand… maar waar die benaming vandaan komt, is mij niet duidelijk.
Natuurlijk kunt u het museum op de openingstijden binnenlopen (aan de voet van de Ned. Hervormde Kerk) maar u kunt ook eens de website bezoeken en daarin wordt u een hoeveelheid informatie voorgeschoteld die er mag zijn: https://www.museumhazerswoude.nl.
Ik herinner me nog dat er in het achterste gedeelte van het huidige museum een klompenmaker zijn ‘atelier’ had, maar dat is wel erg lang geleden. Ga eens langs en raak ervan overtuigd dat de gehele Hazerswoudse geschiedenis bij het bestuur van het Museum in goede (en ook nog digitale) handen is. Zulke projecten moeten we koesteren en dat doen we gelukkig ook!