Frans Ebben geeft voorzitterschap van de stichting Actief Rijnwoude door aan…

Frans Ebben heeft zich de afgelopen zeven jaar doelgericht ingezet voor het op de kaart zetten van Actief Rijnwoude in alle vier de dorpen. Nu kijken we met hem terug op wat het voorzitterschap van het bestuur van de stichting, maar ook zijn andere vrijwilligersbanen, hem en de inwoners hebben gebracht.

In december hebben medebestuursleden, medewerkers en vrijwilligers al afscheid van Frans genomen met lovende dankwoorden, een etentje met het bestuur en cadeaus. Wie hem opvolgt als voorzitter is nog niet bekend, maar er worden serieuze gesprekken gevoerd.

Dynamische persoonlijkheid

Frans (74) is opgegroeid in Voorburg, maar woont al 45 jaar in Koudekerk aan den Rijn met zijn vrouw Marjo. Samen hebben zij er drie dochters grootgebracht en inmiddels is de familie uitgebreid met zeven kleinkinderen. Frans is voor velen een bekend gezicht, want hij is altijd al actief geweest voor diverse organisaties en clubs en was werkzaam bij de gemeente Rijnwoude als hoofd ruimtelijke- en maatschappelijke ontwikkeling. Daarnaast is hij een actief bridger, wandelaar en amateur-vogelaar.

“Bij de fusie met de gemeente Alphen aan den Rijn, ben ik een jaar eerder dan gepland met pensioen gegaan. Dat kwam  mooi uit,” vertelt Frans. “Vanaf dat moment had ik meer tijd om me in te zetten voor vrijwilligerswerk. In 2014 ben ik begonnen als bestuurslid van de Zonnebloem Rijnwoude-Noord en dat doe ik nu nog steeds met veel plezier.” 

Ontmoeten & Verbinden

“Toen Jos Timmermans mij 7 jaar geleden vroeg of ik voorzitter wilde worden van Actief Rijnwoude, hoefde ik niet lang na te denken,” vervolgt Frans. “De doelstelling van de organisatie ‘ontmoeten en verbinden’ sprak mij zeer aan en dat is ook waar het om gaat bij de Zonnebloem. Hoewel velen hun familie, buren, of de kerk als vangnet hebben, zijn er toch ook mensen voor wie dat onvoldoende is, of niet vanzelfsprekend. Die kunnen een steuntje in de rug gebruiken, want uiteindelijk wil iedereen ergens bij horen en blijven meedoen.”

Vergrijzing en dementie

Vanuit dezelfde insteek is Frans zo’n 5 jaar geleden samen met de initiatiefnemer Fred Wagenaar op zoek gegaan naar een locatie in Koudekerk om een inloophuis op te zetten voor mensen met beginnende dementie. “Koudekerk is een dorp dat vergrijst en daardoor wordt dementie hier goed zichtbaar. Ik wilde graag dat er speciaal voor deze groep een laagdrempelig toegankelijke voorziening zou komen. In februari 2020 is het uiteindelijk gelukt om het Inloophuis in de Ridderhof te starten. Dat is een groot succes gebleken, want drie dagen per week komen inwoners vanuit heel voormalig Rijnwoude naar de inloop voor ontmoeting en om gezamenlijk te lunchen en activiteiten te doen. Ook is het Inloophuis bestemd voor ondersteuning van mantelzorgers.”

Actief Rijnwoude verder ontwikkeld

Frans: “ Actief Rijnwoude was 7 jaar geleden een jonge organisatie die nog volop in ontwikkeling was. We hebben toen ik aantrad als voorzitter in overleg met Jos en de rest van het bestuur drie doelen gesteld. Op de eerste plaats verdere professionalisering van de organisatie. Vooral in financieel/administratief opzicht loopt het nu, met veel dank aan Joost Schoonderwoerd, penningmeester van het bestuur, heel soepel. Ook is de automatisering op de rit gezet.”

“Wat ik ook belangrijk vond is de activiteiten van Actief Rijnwoude in alle vier de dorpen op de kaart te krijgen. Via het aanstellen van kerncoördinatoren per dorp is dat aardig gelukt. Het derde ontwikkelpunt voor de organisatie was het minder afhankelijk worden van Jos voor de coördinatie. Als oprichter van Actief Rijnwoude was Jos het centrale punt waar alles samenkwam. Dat maakte de organisatie ook heel kwetsbaar. Door het verdelen van taken onder de kerncoördinatoren en het overdragen van coördinerende taken aan Linda Timmermans, zijn wat dat betreft ook grote stappen gezet.”

Hoogtepunten

Al met al kan Frans terugkijken op een mooie tijd waarin veel bereikt is voor de organisatie en de activiteiten die Actief Rijnwoude organiseert.  “Dieptepunten waren er gelukkig niet. Het project  ‘Grijze Koppenorkest’ vond ik persoonlijk een van de hoogtepunten van de afgelopen jaren. Daar hebben onder andere de mensen in De Driehof zó van genoten. Er zijn plannen om het nog een keer te organiseren, dus ik hoop dat dat lukt.”  Verder heb de inzet van de vele vrijwilligers enorm gewaardeerd. Met veel plezier kijk ik terug op de jaarlijkse supergezellige vrijwilligersavonden.”

Tot slot

Frans: “Ik doe nu een stapje terug, want drie functies waar je veel tijd in wilt kunnen steken is me inmiddels teveel geworden. Ik word ook een dagje ouder. Bij deze bedank ik nogmaals Jos en iedereen waarmee ik bij Actief Rijnwoude heb samengewerkt.  En ook alle vrijwilligers, want zonder hen kan Actief Rijnwoude haar activiteiten niet organiseren.”

Deel dit bericht