Voor het voetlicht: Burendienst Actief Rijnwoude
Ans Nijkamp (77) en Yvonne Zaat (62) coördineren al vanaf de start van de Burendienst het team van 15-20 vrijwilligers. Met elkaar ondersteunen zij medebewoners die tijdelijk praktische hulp nodig hebben bij dingen die men vanwege leeftijd, ziekte of handicap niet meer zelf kan doen. U kunt ze gerust bellen!
Hecht team
“We doen de coördinatie van de Burendienst nu al bijna 11 jaar met zijn tweeën. We hebben volgens schema beurtelings de telefoondienst,” vertelt Yvonne. “We kennen elkaar nu al jaren en zijn goed op elkaar ingespeeld. Pas recent kwamen we er achter dat we allebei op dezelfde dag jarig zijn, dat wel…,” vult Ans aan.
Vraag en vrijwilliger koppelen
Ans: “Als iemand belt, vragen we als eerste waar iemand mee zit en wat voor soort hulp gewenst is. Meestal is er niemand in het eigen netwerk die kan helpen, of wordt de familie al veel belast en is het wel eens fijn een beroep op een ander te kunnen doen. Vervolgens kijken we welke vrijwilliger het beste past bij de vraag en in de buurt woont. Sommige vrijwilligers vinden het prima om iemand ergens naartoe te vervoeren en anderen helpen weer liever met boodschappen doen of een huishoudelijke klus opknappen. Wanneer de geselecteerde vrijwilliger beschikbaar is, neemt die vervolgens contact op met de aanvrager om een afspraak te maken om langs te komen. Dat gaat allemaal heel laagdrempelig en snel.”
Van alle markten thuis
“De meeste aanvragen zijn voor vervoer naar het ziekenhuis voor een artsenbezoek, of naar een activiteit. Dan wordt aan de vrijwilliger wel een benzinevergoeding betaald van 30 cent per kilometer en eventuele parkeerkosten,” vult Yvonne aan. “Maar bijvoorbeeld ook hulp met boodschappen doen -vóór iemand of met iemand samen- komt regelmatig voor. Toevallig heeft zich recent een vrijwilliger gemeld die ‘opruim-coach’ is en ik kreeg al snel een aanvraag die daar precies bij paste. Die vrijwilliger helpt de betreffende dame nu een aantal keren om zaken op te ruimen in huis.”
Ans: “Vaak is het ook belangrijk een luisterend oor voor iemand te zijn, een wandeling te maken of een kop koffie te drinken. We zien af en toe ook dat er mooie matches ontstaan tussen een aanvrager en een vrijwilliger en men beide voor langere tijd contact wil houden. Dat is heel fijn en daar zijn wij als Burendienst dan niet meer bij nodig.”
Naar elkaar omkijken is belangrijk
“We kunnen als vrijwilligers van de Burendienst een zinvolle bijdrage leveren aan het dorp. Want het is belangrijk dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Dat we dan naar elkaar omkijken en de helpende hand bieden is dan hard nodig.”
“Sinds corona hebben we wel gemerkt dat het aantal vragen niet meer op het oude niveau is teruggekomen. Ook zien we dat veel meer vrouwen dan mannen een beroep op ons doen. Ons team kan wel meer aanvragen aan dan de ongeveer 60 die we tegenwoordig per jaar binnenkrijgen. Dus heb je hulp nodig, schroom niet om contact op te nemen met de Burendienst, want we zijn ervoor!”
De Burendienst is bereikbaar via telefoonnummer 06 235 177 78.