Gooi uitgebloeide bloembollen niet weg

Krokussen, blauwe druifjes, narcissen en tulpen. De voorjaarsbollen versieren op dit moment menig huiskamer. Na verloop van tijd zijn de bloemen uitgebloeid. Veel mensen gooien de bollen dan meteen in de prullenbak, maar dat hoeft niet: je kunt ze prima bewaren voor volgend jaar.

Wat is een bloembol?

Een bloembol is eigenlijk de ondergrondse voedselopslag van een plant. Hier zit voor het bloeien de kiem van de bloem. Hier bewaart de plant voedingsstoffen die hij later nodig heeft om te groeien. Een bloembol bestaat uit wortels en een stengel met bladeren. De stengel is heel kort en wordt ook wel de bolschijf genoemd. Hier zitten dikke brede bladeren op, ook wel schubben genoemd. Deze zijn vlezig en wit en bevatten het reservevoedsel. Als deze schubben aan elkaar zijn gegroeid, noemen we dat een rok, zoals bij de tulp, narcis of hyacint.

Mijn bollen zijn uitgebloeid. Wat nu?

De meeste tulpen gaan maar één jaar mee, maar sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, blauwe en witte druifjes, hyacinten, of het kievitseitje, kun je gewoon opnieuw gebruiken. Het is belangrijk om de bloemen af te knippen voordat deze zaadjes gaan vormen, zodat de energie in de bol blijft zitten. De bladeren moeten wel blijven zitten omdat die onderdeel van de bol zijn. Bewaar ze in een doos en plant ze in het najaar, of stop ze (met loof en al) meteen in de grond in je eigen tuin of in het park. Heb je geen tuin, maar wel een balkon met potten? Dan kun je ze in een pot doen en er gewoon iets anders bovenop planten. Zo kun je het volgende jaar weer van je bollen genieten.

Deel dit bericht