Nieuwe cursussen

Dagdeel Docent Van…tot
dinsdagmiddag Nieuwe docent: Paul Hasebos 14.00 uur-16.30  uur
dinsdagavond Ellen de Jong

Themacursus model- en portrettekenen

19.30 uur- 22.00 uur
woensdagmiddag Hans Verbeek* 13.30 uur- 16.00 uur
woensdagavond Conny Kruithof 19.30 uur- 22.00 uur
donderdagmorgen Geen- Open Atelier ** 09.30uur- 12.00 uur
donderdagavond Cursus voor jongeren van 12-16 jaar door Ellen de Jong 19.00 uur- 20.45 uur

* = Let op! de cursus van Hans start later, nl. op 28 september. Deze cursus stopt niet in de herfstvakantie en eindigt ook voor Kerstmis.

** Het Open Atelier start weer op 1 september

Kosten en aanmelden

€ 170,– voor 12 lessen tekenen en schilderen

€ 195,- voor de dinsdagavondcursus (12 lessen, inclusief kosten model voor 3-4 lessen)

€ 60,- voor 12 lessen voor jongeren

€ 72,- Strippenkaart voor 12 van de 16 data voor het Open Atelier. Wie alle data kan, mag deelnemen op dezelfde strippenkaart.

N.B.

Voor studenten tot en met 23 jaar geldt een aangepast tarief voor de cursus van resp. €110, en € 127,-

Je kunt je aanmelden voor de cursus door een mail te sturen naar creatiefrijnwoude@gmail.com Per cursus geldt een maximaal aantal deelnemers van 10. Wie zich als 11e deelnemer aanmeldt, wordt gebeld door ons team.

De docenten :

Paul Hasebos

Paul Hasebos heeft met veel plezier en enthousiasme veertig jaar het vak Tekenen aan middelbare scholieren vmbo/havo/vwo gegeven, waaronder het eindexamenvak ‘Beeldende Vorming’.

Hij werkte als striptekenaar voor verschillende streekkranten en het landelijk dagblad ‘Trouw’. Ook het maken van Illustraties en reclameontwerpen voor verschillende bedrijven en winkels behoorde tot zijn werkzaamheden.

Sinds twee jaar woont hij in Hazerswoude-dorp waar hij nog steeds tekent en schildert.
In de cursus op dinsdagmiddag wil Paul kijken of er naast wat de cursisten willen ook ruimte is voor een uitdaging.

 

 

Een greep uit de mogelijke onderwerpen:

Abstract werken.

Hoe doe je dat? Ga je uit van een realistisch onderwerp en ‘abstraheer’ je dat 

of juist helemaal niet en ga je bijvoorbeeld van ’toeval’ uit.

En hoe gebruik je je materialen? In de film “De werkelijkheid van Karel Appel” (1962) laat Jan Vrijman zien hoe Appel te werk gaat: met kwasten (soms twee tegelijk), met zijn handen, verftubes leeg knijpend op het canvas, de verf op het doek ’slaand’  etc.

 

 

 

Perspectief.

Toen men aan het eind van de middeleeuwen ontdekte dat de aarde niet plat was maar een bol deed ook het begrip ‘perspectief’ zijn intrede. Hoe werkt dat eigenlijk? Met een horizon, één – of twee vluchtpunten, en hoe plaats je figuren in zo’n perspectivische voorstelling?

 

Strips.

Hoe ontwerp je stripfiguren? En hoe laat je hun emoties zien?

Wat is de betekenis van de verschillende tekstballons en hoe geef je de teksten en klank-nabootsingen (de z.g. onomatopeeën) vorm?

Dit alles eventueel onderbouwd met enige  kunstbeschouwing en uiteraard náást de onderwerpen/ideeën die de cursisten zelf inbrengen.

Als afsluiting van elke les bekijken en bespreken we kort elkaars werk.

 

 

 

Conny van Daalhoff-Kruithof

Conny heeft als docent Kunst in het VO-Havo-VWO gewerkt. Ze is beeldend kunstenaar en exposeert regelmatig. In haar woonplaats Benthuizen geeft zij cursussen tekenen en schilderen aan volwassenen.

 

 

 

 

 

De cursus van Conny is zowel voor beginners als voor de meer gevorderde leerling. Wat kun je ervan verwachten?

De cursus legt een basis voor het schilderen in diverse technieken en materialen

Je leert allerlei beeldende vaardigheden die je kunt inzetten om een goed werkstuk te maken. Zoals het maken van een goede compositie, wat is het effect van kleurgebruik, driedimensionaliteit brengen in je werk etc.

Als je meer kennis hebt van de verschillende schildertechnieken en hoe ze te gebruiken, ben je beter in staat een schilderij te maken. Figuratief of abstract, het kan allemaal. Wellicht kun je meer je eigen beeldtaal of stijl ontwikkelen.

Als ondersteuning en inspiratie worden in de lessen voorbeelden van kunstuitingen uit de kunstgeschiedenis getoond.

 

Ellen de Jong

Ellen de Jong woont en werkt als autonoom kunstenaar en portrettekenaar in Leiden. Daarvoor woonde ze jarenlang in Hazerswoude-Rijndijk, waar ze als Kinderatelier Kwast teken- en schilderlessen verzorgde vanuit haar eigen atelier, de Brede School en het JJB. In haar autonome realistische tekeningen werkt ze hoofdzakelijk met houtskool en pastelkrijt. Ze zoomt in op uit-de-context-gehaalde figuren en (kleding)details, op zoek naar de eigen zeggingskracht van het geïsoleerde beeld.

 

 

 

 

Portret en modeltekenen

In de cursus portret- en modeltekenen wil Ellen de cursisten voeden en uitdagen om uit te zoeken wat hen inspireert en prikkelt om aan de slag te gaan. Tijdens de lessen maak je snelle en langzame modelschetsen en werk je aan een portret naar keuze. Je leert over kernlijnen, gezichts-assen, schetstechnieken, lijn tegenover vlak, licht tegenover donker, en ook met kleding en details kan worden geoefend. Er is aandacht voor je individuele werk.

Aan het einde van de les bespreken we kort elkaars werk.

www.portretvanellen.nL   www.ellendejong.com

 

 

 

Jongerencursus

In de jongerencursus leer je om vanuit je fantasie, abstract of realistisch te experimenteren met technieken. Bijvoorbeeld hoe je een (dieren) portret kan maken. Of lekker wild en los te schilderen. Als je zelf een wens of idee hebt om iets te maken, neem het dan mee naar de cursus, er kan van alles gedaan en geleerd worden. Je gaat werken aan schildersezels en het basis materiaal is aanwezig.

Hans Verbeek

Hans Verbeek (1959) werkt als docent bij diverse creativiteitscentra in de regio. Hij verzorgt schilder- en tekenworkshops in zijn eigen atelier in Boskoop, waar hij werkt als zelfstandig illustrator en kunstschilder.

In zijn cursussen staan ontwikkelen van een eigen visie en handschrift van de cursist centraal. Kunstgeschiedenis en moderne kunst worden in de lessen gebruikt als referentie en om de blik te verruimen, niet om te imiteren of na te maken.

 

 

 

 

 

In deze cursus bij Creatief Rijnwoude is je verbeelding het uitgangspunt. Aan de hand van thema’s en onderwerpen zoek je oplossingen om tot een schilderij of tekening te komen. Uitgangspunt kan bijvoorbeeld zijn een zin als “Het is een mooie dag voor een wandeling”, of een gedicht, of word je gevraagd je te laten inspireren door een muziekstuk of songtekst. Allerhande inspiratiebronnen kunnen worden aangeboord… Gaandeweg kom je met je docent de beeldende principes en elementen tegen die je kunnen helpen het werkstuk tot jóuw werkstuk te maken. Je leert een schilderij of tekening te ontwerpen, verschillende mogelijkheden schetsend te verkennen en maakt keuzes wat en hoe je af- en verbeeldt. Je zoekt je eigen beeldtaal en leert in de cursus ook die van anderen kennen – voorbeelden uit de kunstgeschiedenis of van je collega’s in de cursus. Je krijgt ruimte om het materiaal van je voorkeur te gebruiken of juist spelenderwijs nieuwe materialen en technieken te ontdekken.

De keuzes die je maakt en ontdekkingen die je doet mag je na afloop aan je mede-cursisten vertellen, zodat je elkaar kunt inspireren en ook door te verwoorden uitvindt wat er nu specifiek voor jóu werkt in je werkstuk.